Image


DE  TIJD

Image
filmstil 

De Tijd

In 1981 componeerde Louis Andriessen zijn meesterwerk De Tijd. In 2002 vroeg Betsy Torenbos of ze op deze compositie een choreografie mocht magen. Louis gaf zijn zegen.De Tijd
Image
Videostill Betsy Torenbos
Film: Betsy Torenbos & Treva Wurmfeld
Camera: Tarek. Grand Theatre, Groningen, 2005

Documentaire 'De tijd van Louis Andriessen' in 2026

quis tenebit illud et figet illud, ut paululum stet, et paululum rapiat splendorum semper stantis aeternitatis


Wie zal het( hart) vasthouden en het bevestigen opdat het even stil kan staan en even de glans kan grijpen van de altijd stilstaande eeuwigheid

Andriessen voltooide de compositie De Tijd in 1981 op basis van teksten van Augustinus. Het was de derde in een trilogie van ware mastodonten: De Staat (1976) op tekst van Plato en Mausoleum (1979) op tekst van Bakoenin. Drie werken die zich niet alleen in lengte groots manifesteren en om een omvangrijke, onconventionele bezetting vragen, maar die ook ambitieuze onderwerpen aansnijden. Het was juist de thematiek van De Tijd die Andriessen veel hoofdbrekens bezorgde: wat is tijd? De aanleiding voor het stuk stond hem duidelijk voor ogen: 'een unieke ervaring die me het gevoel gaf dat de tijd opgehouden had te bestaan, het gevoel van een eeuwigdurend ogenblik. Het was meer dan een volmaakte kalmte, het was een euforie die zo sterk was dat ik later besloot daar een stuk over te maken', zo vertelde Andriessen ooit in een interview met zijn vriend en collega Elmer Schönberger.

Louis leefde meer dan 50 jaar samen met Jeanette Yanikian in Amsterdam. Ze was zijn grote liefde, criticus en muse.
Ze liggen samen begraven op Zorgvlied in Amsterdam.

De hartslag in handen gegeven van de componist?

Interviews in 2024 en 2025: Beppie Blankert, Oscar Bettison, Gerard Bouwhuis, Hans Dagelet, Nora Fischer, Frits van den Haspel, Paul Gallis, Heleen Hulst, Rozalie Hirs, Govert Jurriaanse, Renee Jonker, Manoj Kamps, Matthias Kassel, Yiannis Kiriakidis, Claron Mac Fadden, Kate Moore, Tomoko Mukaiyama, Henk van der Meulen, Seung-Won Oh, Martijn Padding, Jan Panis, Patricio Wang, Clark Rundell, Elmer Schönberger, Ernestine Stoop, Calliopi Tsupaki, Max van Platen, Diderik Wagenaar, Cristina Zavaloni, Mirjam Zegers, Heidrun Ziems.

'De Tijd'...Augustinus...Gagaku...Hendrik Andriessen...Josine...

Betsy Torenbos maakt dit werk in nauwe samenwerking met Bianca van Riemsdijk en Moondocs.
 
We filmen in Shibuya (Tokyo) en vragen passerende mensen; kent u De Tijd van componist Louis Andriessen? Kent u gagaku? Met deze twee vragen en antwoorden opent de documentaire die in 2026 in première gaat.

De invloed van de muziek van Louis Andriessen (1939-2021) is ver over onze landsgrenzen gegaan. Nu hij gestorven is, willen we jonge generaties met zijn werk in contact brengen. Eind 2019 sprak Betsy Torenbos met hem over Japan en zijn compositie De Tijd (1981), geïnspireerd op de eeuwenoude muziektraditie Gagaku.  Tijd voor een nieuwe kennismaking van dit stuk met de jongere generaties musici en componisten. Tijd voor een nieuwe opvoering.

We reizen in 2025 naar dit land en zullen het werk van Andriessen uit 1981 met jongere generaties verbinden. Zijn generositeit en genialiteit is een boodschap voor de jeugd van nu; samenwerken, openheid, democratisering, discipline, rebelsheid en heel veel liefde. "Alles wat je moet doen om jezelf te leren kennen is goed", dat waren Louis zijn woorden. Tijdens deze reis, in de documentaire De tijd van Louis Andriessen leren we ook de man achter de muziek kennen. 

Louis Andriessen Platform