Andriessen Torenbos

Betsy Torenbos (1969)

is van oorsprong danseres en ontwikkelde zich tot choreograaf, theater-en filmmaker en regisseur. Ze danste in vele voorstellingen en in eigen choreografieën, zoals De Tijd en De Materie IV (Polen/Warschau, USA/Tanglewood (Boston)Ze werkte samen met het Nationale Toneel (Johan Doesburg) en werkte als filmmaker/choreograaf/danser voor Louis Andriessen. Ze werkte als theatermaker en performer in Japan (Tokyo, Kyoto, Osaka, Shukunegi, Sakushima) en doceerde aan de Arts Science Universiteit van Tokyo en Osaka, AHK A'dam en ArtEZ Arnhem. Na haar terugkeer specialiseerde ze zich als regisseur in oral history-voorstellingen door heel Europa. Daarnaast is ze momenteel bezig met een film over Gisele d'Ailly Watersloot van der Gracht i.s.m. Castrum Peregrini. In haar geboorteprovincie Drenthe maakt ze voorstelling met en voor de oudste generatie.

CV Betsy Torenbos

Betsy Torenbos behaalde in 1988 haar Atheneum diploma (St. Maartenscollege Haren) en studeerde in 1991 af aan de Moderne Theaterdans Opleiding in Amsterdam als uitvoerend danseres.

In 2000 studeerde zij af aan de post-academische opleiding DasArts o.l.v. Ritsaert ten Cate en behaalde haar Master in the Arts als theatermaker/regisseur.

Danseres 1991-1997: Als danseres heeft zij gewerkt met uiteenlopende choreografen: o.a. Rogie, Blankert, Van Roessel (Reflex), Roebana, Lutgerink, Kannekens.

Choreograaf 1993 tot heden:

In 1993 begon ze haar eigen werk te ontwikkelen – zie bij archief op www.roodpaleis.nl.

Als choreograaf en cameravrouw was ze jarenlang verbonden aan Het Nationale Toneel en werkte samen met regisseur Johan Doesburg aan talloze producties (o.a. Oresteia, Het Vuil de Stad en de Dood, Het Huis van Bernarda Alba, King Lear…)

Als choreograaf werkte ze met Louis Andriessen aan het levenslange project De Tijd. Steeds op een andere plek op de aarde ontstaat een performance op deze muziek van Andriessen verwerkt naar DVD.

Docent dans/choreograaf vanaf 2000 tot heden: In Japan gaf ze les aan de Tokyo Science University, in Osaka aan Kinki University en in Amsterdam aan de AHK.

Oral History: In 1998 startte ze haar eerste oral history project met Aat Breur (overlevende kamp Ravensbrück). Daarna volgden projecten in Salzburg in Oostenrijk, Drenthe, Katwijk aan Zee, Cyprus, Macedonïe, Osaka in Japan, Rome en Anno Turkije in Turkije en de provincie Groningen. Ze interviewde zelf meer dan 500 oude mensen op verschillende plekken in de wereld.

Stichting Be-wonder:

Sinds 2002 is ze artistiek leider en directeur van Stichting Be-wonder en maakte producties in binnen-en buitenland.

In 2008 werkte ze aan Hidden Trees (theater/documentaire) met Europese subsidie in Amsterdam.

Theater De Nieuwe Kolk Assen

Begin 2011 sloot ze zich aan bij Theater De Nieuwe Kolk (DNK) als huisgezelschap (ROODPALEIS). Jaarlijks brengen ROODPALEIS en DNK producties uit waarbij immaterieel Drents erfgoed het uitgangspunt is. In 2009  maakte ze aan Memento (theaterproductie) en regisseerde de film Maria in Campis in Assen. 

In 2010 werd Memento Edu gemaakt. Dit project had een educatief programma waarin Torenbos samen met hoogleraar Homme Wedman het belang van oral history overdraagt aan jongere generaties.

In 2012 werkte ze nauw samen met Anita Tijsma van Zorggroep Meander, Woonzorg Nederland en Espria om een afscheidsritueel te maken voor het Prof. Tuntlerhuis in Ter Apel. Jong en oud werden verbonden in dit project Vergeet mie nait. Een 150-tal ouderen in Ter Apel werden geinterviewd door jongeren. Torenbos nam zelf de mensen die een bepaalde vorm van dementie hebben onder haar hoede. Het resulteerde in een reis door het gebouw met multimediale installaties. Vaste collega Jo Willems schreef op basis van die interviews een theatervoorstelling die Torenbos weer regisseerde.

Vanaf 2013 gaat Torenbos het werk van de toneelschrijver Jan Fabricius (1871-1964) op de planken brengen. De premières vinden altijd plaats in De Nieuwe Kolk in Assen, Onder een dak vond plaats op 24 mei 2014. Gelijktijdig met de theatertournee vindt altijd een educatief programma van ROODPALEIS plaats.

In 2016 komt het theaterstuk Mensen die ik gekend heb (Fabricius) uit in Assen bij DNK.

In 2017 komt Adres Onbekend uit van Kressmann Taylor voor de commandantswoning van Gemmeker op het terrein van Kamp Westerbork met muziek van o.a. Stavinsky en Andriessen.

Van 2016-2018 is er het culturele project in het sociale domein ROODPALEIS op Zolder.

In 2018-2019 maakt ze de voorstelling Stad Streek en Trouw met het lied Machmes Wos van Louis Andriessen.

In 2019-2020-2021 werkte ze aan Mijn liefde is een koorts voor de gemeente Midden-Drenthe met muziek van Bob Zimmerman.

In 2021-2022-2023 werkt ze aan Tabee Nieuw-Guinea.

In 2022-2023 werkt ze aan Paradijs Aa en Hunze.

In 2022 is de première van de film Gisèle, een hommage uit bij H401, met speciaal voor de film gecomponeerde muziek van Louis Andriessen.

Sinds haar reizen naar Japan in 2003, 2004, 2005 en 2006 krijgen multimediale installaties een steeds belangrijkere plek in haar werk. Ze is editor en fotograaf en verzamelt de beelden voor haar eigen werk die ze dan bewerkt.

<>

 


Verder