Machmes Wos


In het project StreekgenotenStad Streek Trouw van Stichting Narare (Paulien Bakker), worden 17 mensen in Drentse en Groningse Veenkoloniën geïnterviewd over 1940-1945. Bij elk van deze interviews is een dichter aanwezig.

Interviews: Paulien Bakker

Editing en camera: Betsy Torenbos, Ard van Rijn / Gerard Arkink (Dialoog Produkties)

Theatermaker en danseres Betsy Torenbos vroeg componist Louis Andriessen om een Joods lied. Het resultaat: Louis Andriessen Machmes Wos (wereldpremière van een nieuwe bewerking) in 2019. Louis Andriessen componeerde Machmes Wos in 1996 voor de speelfilm For My Baby van Rudolf van den Berg. In 2019 bewerkte Bob Zimmerman het lied voor het orkest VKSO (o.l.v. Lubertus Leutscher) en voor een kleine bezetting.

VKSO heeft haar concerten op 10 februari in Winschoten, 24 februari in Hoogeveen, 17 maart in Stadskanaal en een overgangsconcert op 31 maart in Westerbork (Het Voorhof).

De interviews, de gedichten en het lied Machmes Wos vormen de basis voor de multidisciplinaire voorstellingen waarin zangeres Hanneke Tichelaar, danseres Betsy Torenbos, videokunstenaar Martin Lambeek samen met dichters en de oudste generatie optreden in voorjaar 2019.

6 april  in het Boschhuis Ter Apel

13 april in  Gasselte in Het Witte Kerkje

28 april in Groningen in de Joodse synagoge

4 mei in Valtermond in de Muziekboerderij

11 mei in Klazienaveen in de Veenkerk

25 mei in de overkapping van de commandantswoning op terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

https://www.youtube.com/watch?v=-LbGEObm508